Hvad betyder Torben? Hvor mange hedder Torben? - Navnebetydning.dk

<> Navnebetydning hovedside <> Linkvenner <> Kontakt <>Navnesutter
Navnebetydning

Torben  Torben er et drengenavn.

Torben kommer af Thor og Bjørn eller Thorbjørn og er også den nordtyske variant af Thorbjørn
Torben: Nordisk sammensætning af Thor og bjørn.

Torbens datter er en ældre dansk folkevise.
I dags samfund er der rigtig meget fokus på ligestilling mellem mænd og kvinder. forholdet mellem de to køn er temaet i denne tekst, som handler om en pige, der er vælger at følge med sin fars morder. Jeg vil forsøge at redegøre for, hvorfor en pige ville vælge dette, da det er et valg man ikke kunne forestille sig at leve med i vores hverdags samfund. Desuden vil jeg også komme ind på begreber som ære og individ vs. samfund. Titlen er en folkevise fra “Spurvesol” bd 1 s. 132-133. Forfatteren er ukendt. Visen handler om nogle brødre, som vil have blodhævn for en slægtning. Manden der har dræbt brødrenes slægtning hedder Hr. Torben. Brødrene sliber deres sværd og rider ud på Hr. Torbens mark, hvor Hr. Torben arbejder. Da brødrene siger, at de vil hævne deres slægtning, beder Hr. Torben brødrene om at tage al hans ejendom og hans datter, og til gengæld lade ham gå. Dette vil brødrene ikke, så de hugger hans hoved af og rider ind på hans gård, hvor Hr. Torbens datter befinder sig. På gården byder Hr. Torbens datter, som stadig er uinformeret om sin faders død, gæsterne velkommen, underholder dem og skåler med dem. En af brødrene fortæller, at han ikke ville have dræbt Hr. Torben, hvis han havde vidst, hvor dejlig en datter han havde. Da finder datteren ud af at hendes fader er død. Datteren bliver ked af det og siger, at broderen har bragt hende meget sorg, hvorefter broderen lover at han vil lade hende få det så godt som han selv. Derefter rider broderen ud over heden med hende.
teksten er en folkevise, da den meget lyrisk, men også indeholder episke og dramatiske genretræk. Det lyriske genretræk kan ses ved, at digtet kan synges, og der er omkvæd i hver strofe, for at skabe en stemning, der i dette tilfælde beskriver landskabet. ”under liden” og ”Der dagen han dages, og duggen den driver så vide”,. Man kan også se at digtet kan synges, da der er enderim, fx
”Der de komme for norden skov,
Der gik hr. Torben og holdt sin plov.” Det episke kan ses ved at der er en handling i historien. Der sker en masse, fx ”Om en søndag ad aften sku-red de deres spjud,
om en mandag ad morgen rede de så vrede ud”.
Det dramatiske kan ses ved at der er mange replikker igennem hele visen. Et andet kendetegn for folkeviser er stevstammen. Dette er en indledningsstrofe, som kun har den funktion at skabe en stemning ligesom omkvædet. Denne strofe har en lyrisk funktion. Dette er folkevisens stevstamme: Vi vare så mange søskende små, — under liden — så årlig faldt os faderen frå. Der dagen han dages, og duggen den driver så vide. Hr. Torben, der bliver dræbt, er adelig. Han går i fint tøj. Meget tyder på at han kun har et barn, da datteren må søge til en anden familie, for at overleve efter faderens død. Hr. Torben er villig til at give afkald på sin datter og al sin jord for at overleve. Dette fortæller noget om at han sætter sit eget liv højere end sin datters lykke og familiens ære. Denne datter er en meget tynd pige hvilket ses i følgende citat: ”Ude stod hans datter, så smal som en vånd”. Hun er rigtig god til at få folk til at lide hende. Dette ses, da en af hendes faders mordere fortryder at have dræbt Hr. Torben, fordi han kan lide hende. Hr. Torbens mordere er nogle slægtninge til en som Hr. Torben har dræbt. Dette citat kommer fra en af Hr. Torbens mordere ”Jeg vil nu have bod for frænde min!”. De sætter slægt over individ, da de dræber hr. Torben for deres slægts skyld, og de er ikke tilfredse med Hr. Torbens betaling. De vil have blodhævn.
Men Hr. Torbens morder, som rider væk med datteren, har en medfølende personlighed. Dette kan ses, da han fortryder at have dræbt Hr. Torben, eller han har lært hans datter at kende, så ønsker han at gøre det godt igen ved at tage hende til sig og lover hende at hun skal: ”herefter have (det) så godt som jeg!”
Ære, kønsroller og slægt vs individ er hovedtemaer i ”Torbens datter” og er dermed meget centralt i historien. Det gælder, specielt ære og slægt vs individ, som er motiverne for drabet på Hr. Torben, hvilket fremgår tydeligt af dette citat: ”Her går du, hr. Torben, faver og fin!
jeg vil nu have bod for frænde min!”
Brødrene vil have hævn for deres afdøde slægtning, da deres slægt har mistet ære, pga. at Hr. Torben slog deres slægtning ihjel. For at genvinde deres slægts ære, bliver slægten nødt til at dræbe Hr. Torben. Dermed er det også tydeligt, at brødrene sætter slægt før individ. Da det er mændene der er de handlekraftige på denne tid, er det også dem, der skal værne om slægtens navn ved at dræbe folk der vanærer slægten, frem for slægtens kvinder, som, på denne tid, slet ikke er relevante med hensyn til slægtens ære. På denne måde handler teksten også om kønsroller.

Hr. Torben forsøger at genoprette balancen i æresfordelingen ved at, ”give Eder hus og gård, dertil min datter, så væn en mår.” På denne måde fremgår det, at kvinden i denne vise kan byttes som en handelsvare. Da kvinden ved at hun er afhængig af en mandlig forsørger, ville hun højst sandsynligt ikke have nogen indvendinger mod at blive givet til en fremmed mand. Ovenstående viser et meget tydeligt billede af, at kvinden på denne tid var undertrykt, og at kvinden blev nødt til at gøre hvad hendes ”herre” bestemte. ”Og haver I slaget min fader til død, da haver I gjort mig så stor en nød!” Dette siger datteren, da hun finder ud, at hendes fader, og dermed forsøger, er død. Kvinder havde meget svært ved at klare sig selv dengang, så hun bliver nødt til at finde en ny forsøger, hvilket igen fortæller noget om kønsroller i folkevisen. Min konklusion er at grunden til, at datteren valgte at lade sin faders morder forsørge hende, er at alternativet nok ville være et hårdt liv i fattigdom, da kvinder ikke ansås for at være i stand til at klare sig selv.

Kilde:http://da.wikipedia.org/wiki/Torbens_datter


Se også: Thorben

Navnet Torben i tal*

Oversigt over navngivne i de seneste år*
0
Gennemsnit gennem ca. 100 år: 0. Gennemsnit siden 1985: 0

I fik navnet.
*Kilde: Danmarks Statistik*) Disclaimer: Selvom tallene under "Torben i tal" kommer fra Danmarks Statistik (eller vores beregninger udfra tal fra dem), kan hverken DST eller navnebetydning.dk holdes ansvarlig for rigtigheden. Der kan forekomme fejl! Resten af indholdet på navnebetydning.dk er lavet af brugerne, du kan altså derfor kun bruge indholdet til fornøjelse, og ikke regne med rigtigheden.

Kort sagt: Bruger du noget fra vores site er det på eget ansvar.

Tak til Danmarks Statistik der gratis og uden copyright har sat navnestatistik på deres hjemmeside. Du kan der finde flere tal end dem vi har valgt at vise her.

Du må gerne kopiere navnebetydninger fra vore sider om et enkelt navn eller to til andre steder, såfremt det er med kildeangivelse. Du bør checke tallene med Danmarks Statistik, og du skal kildeangive dem separat. Hvis du vil kopiere fra flere navne, er det kun iorden med forudgående skriftlig tilladelse fra os.

Hvis du ønsker at bidrage med indhold om navnet Torben, kan du tilføje/rette i boxen nedenfor.

Du bedes holde dig til at skrive relevant indhold om Torben (navnebetydning Torben, navneoprindelse af Torben, liste over navne i samme gruppe).

Du bedes angive kilden til dine informationer.

Du bedes undlade at slette/rette i det andre har skrevet, med mindre du er helt sikker på at det er forkert.

Du kan ikke skrive HTML-koder og links.

Misbrug er hærværk og dermed strafbart på linje med grafitti. Vi politianmelder misbrug, med grundig information om hvori misbruget består og med den unikke IP-adresse på misbrugstidspunktet, så opsporingen er let.

Opdager du misbrug/fejl på vore sider bedes du straks anmelde det via klik på misbrugsknappen. Du kan naturligvis også selv rette/slette nedenfor.

Torben

Din email
(dit indlæg kommer først på, når du har klikket på linket i den mail vi sender dig)
Skriv "menneske" i textboksen ==>
Stikord: Navne, Navnets betydning, Hvad betyder mit navn Torben, hvad betyder Torben, drengenavne, Navnebetydning Torben, navn Torben, navneoprindelse Torben, drengenavnet Torben, drengenavn Torben, navnebetydning af Torben, Hvad betyder navnet Torben, hva betyr Torben, hva navnet betyr, betydning af navnet Torben, Navne betydning af Torben, navn betydning, navnebetydninger babynavne, fornavne, navne. Hvad skal barnet hedde, navn, navne, navnet, navne betydning, navnes betydning, betydning af navne, betydning af navn, navneguiden, danske navne, betydning navn, navnet betyder, Torben navnesymbolik, navne i Danmark, danske navne, baby mavne, dansk navn,statistik, navnestatistik Torben, Torben statistik, navn statistik, navneændring, navne statistik Torben,navne i danmark, navne, populære navne, navne til baby, navne liste, nordiske navne. Navnebetydning.dk Hvor mange hedder Torben i Danmark? Navn betydning. Torben betydning. Torben symbolik. Torben symboliserer. Oprindelse Torben. Babynavne. Børnenavne. Etymologi. Betydning af navne. navne. Navne historie. Navneguide. Oprindelse - Hvor stammer Torben fra?
'Unikke' navne

Seneste drengenavne:


Seneste pigenavne:


Toplisten:


Bibelske navne
Grønlandske navne
Engelske navne
Græske navne
Arabiske og Muslimske
Nordiske navne
Royale navne


Birger Breum
Birger Breum
Kranio Sakral Terapi
Fritidsrejser
Fjeldferier
avisabonnement tilbud
© Copyright 2007- . All rights reserved. Donationer: Mobilepay: 29850 (den er god nok selvom det ikke er et telefonnummer)