Hvad betyder Minik? Hvor mange hedder Minik? - Navnebetydning.dk

<> Navnebetydning hovedside <> Linkvenner <> Kontakt <>

Navnesutter
Navnebetydning

Minik  Minik er et drengenavn.

Minik er grønlandsk:
Minik betyder tyktflydende tran brugt som tætningsmiddel til skindbåde, faktisk betyder navnet også ørevoks (se nedenfor).

Minik (Minik)
Drenge- (og pige-navn) navn fra Avanersuaq/Thule. Navnet har siden bredt sig til resten af Grønland.

Betydning: Samuel Kleinschmidt i Den grønlandske ordbog fra 1871 s. 211, at minik er "1) Tran, som er bleven til en seig liimagtig Masse (hvor den i et tyndt Lag har været udsat for Luftens Indvirkning, , f. Ex. uden paa ell. Om Randen af et Spækkar); 2) Ørevoks.)"

Ifølge Jonathan Petersen’s ’ordbogêraĸ’ fra 1951 s. 101 betyder ordet minik ’størknet fedtlag’.

Det næste opslagsord hos Kleinschmidt lyder: 'minippaa ell. helst minitserpaa, kliner Sømmene paa Baaden med minik.'

Det er sandsynligt at navnet Minik stammer fra disse definitioner. En stor gruppe grønlandske navne har deres oprindelse i den daglige livsførelse, og en del af dem har at gøre med husholdningen og dens redskaber, samt fangstlivet med den tilhørende udrustning. Minik kan høre til dette område. Men Minik tolkes tit i folkemunde med at bære betydningen i Kleinscmidt’s definition 2.

Det er også sandsynligt Minik kan høre under kategorien pludrenavne, som tit forekommer i grønlandske navne. F.eks. kan Minik stamme fra den diminutive afledningsform –mineq (inumineq: lille stykke menneske f.eks.) hvor diminutivet alene er blevet tilbage. (Det ville være det samme som at udelade elsk- i elskling på dansk, hvor –ling alene bliver tilbage, eller ’Lille Grethe’ Gretchen på tysk, hvor navnet udelades og afledningsformen forbliver.) En række diminutiver er gået hen og er blevet personnavne på grønlandsk og er optegnet i vores fortegnelse, det er navne som: -nguujuk, -nguaq, -kuluk, som alle bærer betydningen ´kære lille’. På grund af pludren med børn og konstant brug, svækkes konsonanter ofte. Et godt eksempel er pigenavnet Natuk, som menes at stamme fra pludreformen af ordet inequnartoq (søde og nuttede), hvor der ved pludren er sket en proces som det følgende: unoqunartoq - uukunattuk - nattuk - natuk). Derfor er det sandsynligt at mineq kan blive til minik.

Navnet er kort og let at udtale og det er nok snarere af denne grund, og ikke på grund af betydningen, at navnet er populært. Dertil skal også tilføjes, at der de sidste 30 år er skrevet en række bøger om kontroversen omkring drengen Minik fra Thuleområdet, der sammen med sin familie blev ført til New York i 1897 af nordpolsfareren Robert Peary. Dette har smittet af på navngivningen af drenge, for ifølge navnestatistikkerne var der kun enkelte personer der blev opkaldt Minik gennem 50-60-70’erne (under 10), hvor der så skete en markant stigning med 57 personer i 80-erne og 84 personer i 90-erne, under samme periode som bøgerne om Minik begyndte at udkomme.

- navnet stammer fra Thule
Kilde: http://www.oqaasileriffik.gl/content/dk/personnavneudvalget/navne

14/4-2011 blev Kronprins Frederiks tvillinger døbt prinsesse Josephine Sophia Ivalo Mathilda og prins Vincent Frederik Minik Alexander.

En bruger, hvis søn blev døbt Minik (født i Qaanaaq 1969), fortæller at de dengang fik oplyst som værende det mønster, som spæk - der drypper fra et fangerstativ - danner på den frosne jord under stativet.

En anden bruger har på navnebetydning.dk skrevet: "Minik betyder - den tørstige efter brystmælk - drikker godt brystmælk og kommer fra grønlandsk", dette er ikke kildeangivet, men hvis man googler det, kan man finde det mange steder på nettet. Vi er ikke overbeviste om at det er korrekt, men det er medtaget for fuldstændighedens skyld. Alle kilder vi har fundet med denne betydning (inkl flere grønlandske) er skrevet EFTER dåben af prins Vincent Frederik Minik Alexander, hvis nogen kan henvise til en kilde fra før tvillingedåben vil vi meget gerne kontaktes. Det skal dog siges at samme bruger har skrevet korrekte betydninger om flere andre grønlandske navne inden tvillingedåben - måske er den god nok???

En tredie bruger har under reference til en navngiven person oplyst at Minik kommer af et meterologisk udtryk, og betyder 'dis'.

Efter 'genoplivningen' af de grønlandske personnavne i Vestgrønland i løbet af de seneste 30 år er der hentet flere og flere oprindelige navne fra Thuleområdet, hvor man havde fastholdt de oprindelige navne i stedet for at tage de kristne personnavne til sig, som det var blevet almindeligt i Vestgrønland.

Dette forklarer også hvorfor fx. drengenavnet Minik er blevet så udbredt gennem de seneste 25 år.

Kendte med navnet Minik:
Minik Wallace (født 1890, død 29. oktober, 1918) var en inuit, der blev bragt til USA fra Grønland sammen med fem andre inuitter i 1897 af den amerikanske opdagelsesrejsende Robert Peary.
Kilde: http://da.wikipedia.org/wiki/Minik_Wallace

Minik Rosing, f. 1957, grønlandsk geolog; leder af Geologisk Museum og fra 2000 professor i geologi ved Københavns Universitet.
Kilde: http://www.denstoredanske.dk/Rejser,_geografi_og_historie/Gr%C3%B8nland/Gr%C3%B8nlands_samfund,_kultur_og_historie/Minik_Rosing
Minik Rosing fik Amalienborgprisen i 2009 Kilde: http://www.dg.dk/en/2009/06/18/minik-rosing-and-dorte-dahl-jensen-recieve-%E2%80%9Damalienborgprisen%E2%80%9D/
Professor i geologi Minik Rosing var med til tvillingedåben, mon det betyder at prinsen er opkaldt efter ham?

Minik Dahl Høegh, Håndboldspiller (landsholdet)
http://sermitsiaq.ag/sport/article51997.ece

Minik Kuş, En tyrkisk rød version af "Big Bird" fra børnetvprogrammet Susam Sokağı, den tyrkiske version af "Sesame Street"/"Sesam Strasse".
http://muppet.wikia.com/wiki/Minik_Ku%C5%9F


Navnet Minik i tal*
I januar 2020 var der 71 med navnet Minik som første fornavn i Danmark. Et fald på 5 i forhold til 2019. Det er 7% færre med navnet Minik.
Minik er et sjældent navn i Danmark.
Der er ca 26 børn der hedder Minik. Dvs ca. 36% er børn.
Navnet er mest brugt til tidligere generationer.
Der er flest ældre medborgere med dette navn.

Oversigt over navngivne i de seneste år*
3
01985198619871988198919901991199219931994199519961997199819992000200120022003200420052006200720082009201020112012201320142015201620172018
Gennemsnit gennem ca. 100 år: 0. Gennemsnit siden 1985: 2

I 2018 fik 2 navnet. Mere populært var navnet blandt døbte født i 1987, 2016, 2017, hvor der blev navngivet 3 Minik.

*Kilde: Danmarks Statistik*) Disclaimer: Selvom tallene under "Minik i tal" kommer fra Danmarks Statistik (eller vores beregninger udfra tal fra dem), kan hverken DST eller navnebetydning.dk holdes ansvarlig for rigtigheden. Der kan forekomme fejl! Resten af indholdet på navnebetydning.dk er lavet af brugerne, du kan altså derfor kun bruge indholdet til fornøjelse, og ikke regne med rigtigheden.

Kort sagt: Bruger du noget fra vores site er det på eget ansvar.

Tak til Danmarks Statistik der gratis og uden copyright har sat navnestatistik på deres hjemmeside. Du kan der finde flere tal end dem vi har valgt at vise her.

Du må gerne kopiere navnebetydninger fra vore sider om et enkelt navn eller to til andre steder, såfremt det er med kildeangivelse. Du bør checke tallene med Danmarks Statistik, og du skal kildeangive dem separat. Hvis du vil kopiere fra flere navne, er det kun iorden med forudgående skriftlig tilladelse fra os.

Hvis du ønsker at bidrage med indhold om navnet Minik, kan du tilføje/rette i boxen nedenfor.

Du bedes holde dig til at skrive relevant indhold om Minik (navnebetydning Minik, navneoprindelse af Minik, liste over navne i samme gruppe).

Du bedes angive kilden til dine informationer.

Du bedes undlade at slette/rette i det andre har skrevet, med mindre du er helt sikker på at det er forkert.

Du kan ikke skrive HTML-koder og links.

Misbrug er hærværk og dermed strafbart på linje med grafitti. Vi politianmelder misbrug, med grundig information om hvori misbruget består og med den unikke IP-adresse på misbrugstidspunktet, så opsporingen er let.

Opdager du misbrug/fejl på vore sider bedes du straks anmelde det via klik på misbrugsknappen. Du kan naturligvis også selv rette/slette nedenfor.

Minik

Din email
(dit indlæg kommer først på, når du har klikket på linket i den mail vi sender dig)
Skriv "menneske" i textboksen ==>
Stikord: Navne, Navnets betydning, Hvad betyder mit navn Minik, hvad betyder Minik, drengenavne, Navnebetydning Minik, navn Minik, navneoprindelse Minik, drengenavnet Minik, drengenavn Minik, navnebetydning af Minik, Hvad betyder navnet Minik, hva betyr Minik, hva navnet betyr, betydning af navnet Minik, Navne betydning af Minik, navn betydning, navnebetydninger babynavne, fornavne, navne. Hvad skal barnet hedde, navn, navne, navnet, navne betydning, navnes betydning, betydning af navne, betydning af navn, navneguiden, danske navne, betydning navn, navnet betyder, Minik navnesymbolik, navne i Danmark, danske navne, baby mavne, dansk navn,statistik, navnestatistik Minik, Minik statistik, navn statistik, navneændring, navne statistik Minik,navne i danmark, navne, populære navne, navne til baby, navne liste, nordiske navne. Navnebetydning.dk Hvor mange hedder Minik i Danmark? Navn betydning. Minik betydning. Minik symbolik. Minik symboliserer. Oprindelse Minik. Babynavne. Børnenavne. Etymologi. Betydning af navne. navne. Navne historie. Navneguide. Oprindelse - Hvor stammer Minik fra?
'Unikke' navne

Seneste drengenavne:
Leo
Yannic
Christo
Jossef
Del
Mucahit
Wilhelm
Vigge
Seref
Andrija


Seneste pigenavne:
Leonor
Vaneeza
Nonnie
Darija
Keyla
Maya
Clementine
Lilliana
Ella
Sigbritt
Asifa


Toplisten:


Bibelske navne
Grønlandske navne
Engelske navne
Græske navne
Arabiske og Muslimske
Nordiske navne


Birger Breum
Birger Breum
Kranio Sakral Terapi
Fritidsrejser
Fjeldferier
avisabonnement tilbud
© Copyright 2007- . All rights reserved. Donationer: Mobilepay: 29850 (den er god nok selvom det ikke er et telefonnummer)